Quantcast
Channel: Travel tips - Mihai Jurca
Viewing all 521 articles
Browse latest View live

Reguli pentru transportul animalelor de companie pe cursele aeriene

$
0
0
animale-companie
[image name=line]
Pentru a calatori cu animalul de companie intr-un stat membru al UE, acesta trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: - sa aiba un microcip implantat sub piele; - sa aiba carnet de sanatate; - vaccinul antirabic sa fie valabil; - sa aiba pasaport pentru animale, eliberat de medicul veterinar. Pe zborurile catre Marea Britanie nu se accepta transportul animalelor, nici in cabina de pasageri, nici in cala de bagaje. Pentru persoanele care calatoresc insotite de animalul de companie in cabina, alocarea locurilor se face pe penultimul rand, pentru a nu se crea nici un disconfort celorlalti pasageri.   * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe pagina  facebook.com/Mihajurca.ro.  Multumesc!

Oferta Czech Airlines. Bucuresti – Praga, 96 euro cu toate taxele incluse

$
0
0
czech-airlines
[image name=line]
Compania nationala din Cehia, Czech Airlines, ofera bilete Bucuresti - Praga la pretul de 96 euro (434 RON). Tariful are toate taxele incluse. Poti sa iei cu tine, pe langa bagajul de mana, si o valiza de cala a carei greutate sa nu depaseasca 23 de kilograme. Primele date disponibile la tariful minim sunt 23-27 ianuarie. oferta-czech-2 Daca te grabesti, poti zbura cu 524 RON in perioada 17-19 ianuarie. oferta-czech-1 * Foto header : Wikimedia Commons. Preturile sunt valabile la data publicarii articolului. Daca ti-a placut, te astept cu un like pe pagina  facebook.com/Mihajurca.ro.  Multumesc!

Oferta de iarna la TAROM. Bilete cu preturi de la 99 de euro

$
0
0
tarom
[image name=line]
Compania nationala TAROM lanseaza oferta de iarna. In perioada 13 - 31 ianuarie 2014 se pot rezerva bilete cu preturi de la 99 de euro (toate taxele incluse) catre:
  • Atena
  • Amman
  • Amsterdam
  • Barcelona
  • Beirut
  • Bruxelles
  • Budapesta
  • Bologna (din Iasi)
  • Chisinau
  • Dubai
  • Dublin
  • Frankfurt
  • Geneva
  • Istanbul
  • Larnaca
  • Londra (din Bucuresti si Iasi)
  • Madrid
  • Munchen (din Bucuresti si Sibiu)
  • Nisa
  • Paris
  • Praga (din Bucuresti si Cluj)
  • Roma (din Bucuresti si Iasi)
  • Salonic
  • Sofia
  • Tel Aviv
  • Torino (din Iasi)
  • Viena (din Bucuresti si Cluj)
Biletele sunt disponibile la vanzare atat pe www.tarom.ro, prin agentiile proprii TAROM cat si prin agentiile de turism revanzatoare. Oferta de iarna este valabila pentru calatoriile in perioada 20 ianuarie - 14 martie 2014. TAROM ofera transportul gratuit al unui excedent de bagaj de 23 kilograme, reprezentand echipamente de ski sau snowboard, pentru pasagerii care calatoresc intre Romania sau Moldova (Chisinău) si Viena, Londra, Nisa, Munchen, Sofia, Torino, Bologna si Geneva. Transportul echipamentelor sportive este oferit suplimentar fata de norma de bagaj standard acceptata gratuit.   * Foto header : TAROM. Daca ti-a placut, te astept cu un like pe pagina  facebook.com/Mihajurca.ro.  Multumesc!

Din 13 ianuarie. Zboruri din Bucuresti si Constanta catre Istanbul cu 99 de euro

$
0
0
turkish
[image name=line]
De luni, 13 ianuarie, iti poti lua bilet de avion de la Bucuresti sau Constanta catre Istanbul, cu Turkish Airlines, cu 99 de euro - toate taxele incluse. turkish Biletele pot fi cumparate pana la finalul lunii ianuarie, iar calatoria trebuie sa aiba loc intre 5 februarie 2014 si 30 aprilie 2014. Detalii, mai jos. turkish-2 * Foto header : Wikimedia Commons Daca ti-a placut, te astept cu un like pe pagina  facebook.com/Mihajurca.ro.  Multumesc!

KLM sarbatoreste Ziua Indragostitilor cu o oferta de 109 euro catre Amsterdam

$
0
0
KLM-oferta
[image name=line]
Intrebarea la moda in luna decembrie era "dar tu ce faci de Revelion"? Ei bine, Anul Nou a trecut si iata-ne in ianuarie. Se intrevede la orizont Ziua Indragostitilor. Motiv pentru olandezii de la KLM sa introduca in sistem bilete promotionale la pretul de 109 euro pe zborurile Bucuresti - Amsterdam din luna februarie. Tichetele trebuie rezervate insa pana pe data de 23 ianuarie 2014. oferta-amsterdam oferta-amsterdam-1 Mi-a placut faptul ca sunt numeroase date disponibile in sistem, la tariful minim. Acestea sunt, spre exemplu, datele de plecare. oferta-amsterdam-2   Ce faci in luna februarie in Amsterdam  
  • il vezi pe celebrul DJ suedez Avicii
  * Foto header : Wikimedia Commons * Acesta nu este un articol promotional. Preturile prezentate sunt valabile la data publicarii articolului. Daca ti-a placut, te astept cu un like pe pagina  facebook.com/Mihajurca.ro.  Multumesc!

Vayable. Ghidul local, cea mai buna metoda de a descoperi un oras

$
0
0
vayable
[image name=line]
Mergi intr-un oras pentru prima data. Ai citit o groaza de informatii despre el de pe internet, poate mai ai si o cunostinta care a ajuns acolo inaintea ta si iti da cateva ponturi. Exista si puncte de informare turistica. In mare, poti spune ca ti-ai facut "tema" pentru vacanta. Insa sunt lucruri pe care e destul de greu, daca nu chiar imposibil, sa le faci de unul singur. Cum ai putea sa vezi cum se face branza in Slovenia, la mici producatori locali, nu in fabrici? tur-11 Cineva s-a gandit si la asta. Vayable este o platforma unde gasesti tururi tematice in orasul/locul pe care urmeaza sa il vizitezi. Partea buna este ca ghizii sunt localnici. Deci cine poate cunoaste mai bine zona decat ei? Iata cateva exemple:
  • tur de 2 ore in Alpii francezi, plecand de la plajele de la Mediterana, intr-o masina clasica
  • turul Parisului pe timp de noapte pentru fotografi
  • plimbare noaptea prin Berlin cu bicicleta
  • istoria "bautului" si turul puburilor in Londra
  • o zi in Viena (tur de 7 ore)
  • "Bucurestiul rosu" - o incursiune in tot ce a insemnat comunism in Capitala
[wpsgallery] In dreptul fiecarui tur sunt trecute detalii gen: durata, pret, ghid, dar si comentarii ale celor care au incercat experienta respectiva. Merita tinut minte!   * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe pagina  facebook.com/Mihajurca.ro.  Multumesc!

Oferta KLM : “3 zile, 3 destinatii”. Beijing si Singapore – 499 euro, Mexico City – 679 euro

$
0
0
3-destinatii-3-zile
[image name=line]
O veste buna. Incepand din aceasta luna, atat KLM, cat si Air France vor avea lunar cate o perioada de 3 zile de reduceri catre 3 destinatii. Parca e mai bine sa ti se ofere cate "putin" - 3 destinatii - din luna in luna, decat numeroase "ispite", o singura data pe an – vezi campania “Doar sase zile”. [wpsgallery] Cum suna oferta Prima perioada de reduceri de tipul “3 ZILE, 3 DESTINATII” a inceput in aceasta dimineata. KLM are pe 16, 17 si 18 ianuarie 2014 reduceri la biletele de avion catre:
  • Beijing de la 499 euro (redus de la 690 euro)
  • Singapore de la 499 euro (redus de la 839 euro)
  • Mexico City de la 679 euro (redus de la 930 euro)
Perioada de calatorie pentru Beijing si Singapore este 16 ianuarie - 19 iunie 2014, iar pentru Mexico City este 16 ianuarie - 30 aprilie 2014.   Ce se gaseste in sitem Cand am testat tarifele, am avut o surpriza placuta. Preturile, in anumite luni, catre destinatiile mai sus amintite, sunt chiar mai mici. Nu cu mult, dar si 5-6 euro conteaza (o bere sau un sandwich in aeroportul din Amsterdam). oferta-klm-4 oferta-klm-5 oferta-klm-6   Foto header : klm.com * Preturile prezentate mai sus, sunt valabile in momentul publicarii. Acesta nu este un articol promotional, ci are un scop pur informativ! Daca ti-a placut, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

7 orase, 4 continente, 9 zboruri. Cum poti face TURUL LUMII cu 1300 de euro

$
0
0
turul-lumii
[image name=line]
In urma cu 20 de ani, asta ca sa nu merg si mai mult catre epoca romantica a aviatiei, un bilet de avion era mai complex decat documentatia unui cuptor cu microunde. Mi-l aduc aminte si acum pe unchiul meu de la Sibiu, care venea in Bucuresti cu avionul. Avea zeci de hartii, taloane, talonase, capsate intre ele. Nu oricine isi permitea sa se plimbe cu avionul! Din fericire, lucrurile s-au schimbat. Acum stai linistit in fata tabletei, bei o cafea, arunci un deget la intamplare pe harta, intri intr-un motor de cautare de bilete de avion, o viza daca e necesara si hop la aeroport! Provocat fiind de articolele colegilor de breasla (putin limbaj de lemn nu strica), zic hai s-o fac si io! Hai sa vad de cati bani ar fi nevoie ca sa faci ocolul globului. Si m-am pus pe treaba! De fapt, pe joaca. Iata cum arata traseul (apasa PLAY, in coltul din dreapta sus):   Ce am urmarit Ideea a fost cam asa. Plec spre Asia, trec in Australia, apoi pe continentul american si, evident, Europa. Punctul de plecare, dar si de sosire, este Bucurestiul nostru drag. In preturile pe care le vei vedea, nu sunt incluse si taxele pentru bagajul de cala. In rest sunt toate taxele.   Uite ce a iesit 17 mai - Zbor catre Oslo cu compania Wizz Air. Ajung pe aeroportul Oslo Sandefjord, fac transferul catre oras si mai stau o zi in capitala Norvegiei. A doua zi, pe 19, plec spre Thailanda. 19 mai - Vamos a la playa! Asa pret nu am mai vazut de mult timp. Oslo - Bangkok, cu cea mai buna companie low-cost europeana in 2013 - Norwegian - face vreo 164 de euro. Unde mai pui ca zbori cu celebrul Dreamliner - Boeing 787. Cursa pleaca de pe aeroportul Oslo Gardermoen, deci nu de acolo unde te-a lasat Wizz-ul. 28 mai - Dupa 9 zile de stat la plaja, o luam incetisor catre Perth, pe coasta vestica a Australiei. Zburam cu Tigerair, un low-cost din Singapore. 4 iunie - Daca am ajuns in Australia, parca e pacat sa nu ajungem si in Sydney, tocmai pe cealalta coasta. Zborul, cu aceeasi companie. 10 iunie - Eh, de aici drumul e deschis catre Honolulu din Hawaii. E insa cale lunga, deasupra Pacificului. De bunul mers al zborului se ocupa australienii de la Jetstar, o subsidiara a marelui Qantas (compania nationala australiana). 15 iunie - Cam asta a fost distractia insulara. Din nou la aeroport. Directia, Los Angeles! Zborul e efectuat de Allegiant Air, un operator american. 20 iunie - Traversam cu American Airlines tot continentul american, de la vest la est. Deja suntem mai aproape de casa :-). 24 iunie - Dreamlinerul norvegienilor ne va duce catre Europa. Tot catre Oslo, acolo unde intre timp a venit vara. Mai stam cateva zile si apoi revenim la Bucuresti. 28 iunie - Retur catre Bucuresti cu Wizz Air. tabel [wpsgallery] Am vrut ca acest traseu sa fie si "aplicabil". De aceea am lasat cate 5-8 zile de relaxare in fiecare loc unde ajungi. Majoritatea zborurilor sunt lungi (7-10 ore) si, in plus, se mai schimba si fusul orar. Traseul are aproximativ 44.000 de kilometri in linie dreapta, dupa cum imi calcula harta de mai sus. Daca ai chef de joaca si gasesti ceva mai ieftin, da-mi de stire mai jos, intr-un comentariu. Analizam, discutam si poate aplicam. Multam fain!   * Preturile prezentate mai sus, sunt valabile in momentul publicarii. Daca ti-a placut, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

In vizita la Marele Zid Chinezesc. Cum iti organizezi cel mai bine excursia

$
0
0
marele-zid
[image name=line]
Sunt locuri in lumea asta mare pe care trebuie sa ajungi sa le vezi macar o data in viata. In unele dintre ele te-ai intoarce oricand cu placere, pe altele vrei doar sa le “bifezi”, sa vezi ce le face atat de speciale. Una dintre cele 7 Noi Minuni ale Lumii, dupa cum s-a decis in 2007, este Marele Zid Chinezesc. Mandria chinezilor si locul care aduce poate, cei mai multi turisti anual. Este bine ca atunci cand iti planifici vizita la Marele Zid sa tii cont ca ai nevoie de aproximativ 6 ore pentru drum, vizitat, poze si cumparaturi. [wpsgallery] Ca sa ajungi la Marele Zid Chinezesc trebuie sa calatoresti cu avionul pana la Beijing. De acolo, zidul e la numai 80 de kilometri distanta, adica un drum de 1 ora si jumatate cu masina. In principiu, toate hotelurile si agentiile ofera variante de excursii si trasee care sa duca la Zid. Pretul variaza in functie de ce alegi:
  • autobuz – intre 1 si 3 euro (vezi mai multe detalii AICI)
  • taxi – 20 de euro
  • excursii de la hotel – 15 euro.
Ajuns acolo, la cea mai mare constructie facuta de mana omului vreodata, care apropo, nu se vede din spatiu, asa cum se spunea mai demult, esti gata de “vizitat”. PONT : Alege o tinuta sport, zidul are zone abrupte cu multe scari si niste pantofi sport si o tinuta de bumbac, lejera, te vor ajuta. Daca iti poti impacheta si o pelerina de ploaie, just in case, ar fi perfect. La poalele zidului e o zona cu mancare: inghetata, fructe, chipsuri, apa si sucuri. Tine minte ca pe Zidul propriu-zis nu exista niciun loc de unde sa iti poti cumpara ceva de mancare sau baut. Asa ca iti poti lua ceva la pachet daca ai de gand sa te plimbi cateva ore bune pe acolo. Ai de ales apoi varianta de urcare. Poti sa urci de la poalele muntelui cu un soi de teleferic, o telegondola sau pe jos. Pretul pentru teleferic si telegondola (telecabina) este de 5 euro. Pe jos, e gratis si mai sanatos. Biletul de acces propriu-zis la Zid costa inca 5 euro. Esti obligat sa il platesti, indiferent ce varianta de urcare alegi. marele-zid-chinezesc-7 marele-zid-chinezesc-8 Sus, Zidul urca si coboara cat vezi cu ochii. Mai exact, vreo 6400 de kilometri, de la trecatoarea Shanhaiguan şi pana în zona de lacuri Lop Nur. E alegerea fiecaruia cat vrea sa mearga, cate scari vrea sa urce, dar o plimbare medie dureaza cam 2 ore si jumatate. Pentru coborare, chinezii au gasit o varianta simpatica: un tobogan pe care te dai cu un soi de bob cu maneta. Iti trebuie un pic de curaj la urcare, dar dupa, drumul e chiar amuzant, mai ales ca poti controla viteza cu care cobori. Pretul pentru coborarea pe tobogan este tot in jur de 5 euro. marele-zid-chinezesc-9 marele-zid-chinezesc-10 Nu te panica daca micutii chinezi vor fi disperati sa faca o poza cu tine. Multi dintre ei nu au vazut niciodata un european si poti prezenta interes mai ceva decat Marele Zid. Pe drumul dintre teleferic/telecabina si intrarea in Zid sunt o gramada de tarabe. Un soi de “bazar” chinezesc sau, cum s-ar zice la noi, Dragonul Rosu. Gasesti suveniruri, seturi de ceai, kimono-uri de toate culorile sau evantaie. Oferta este generoasa, iar primele preturi sunt bineinteles proportional de mari. marele-zid-chinezesc-11 PONT: Targuieste-te cu tupeu! Chinezii cer primul pret pentru un set de ceai - 100 de euro. Daca te duci la alta taraba si insisti, ajungi sa il cumperi cu mai putin de 15 euro.   Sa ii multumim Georgianei pentru acest guestpost! * Foto header : Wikimedia Commons. Daca ti-a placut, te astept cu un like pe pagina  facebook.com/Mihajurca.ro.  Multumesc!

Ce nu ai voie sa transporti in bagaje atunci cand zbori cu avionul

$
0
0
bagaje-interzise
[image name=line]
Pe zi ce trece sau mai exact, dupa fiecare tentativa de atentat (reusita sau nu), apar noi reguli privind securitatea transportului aerian. Noi, ca pasageri, nu avem de ales decat sa respectam aceste reguli, fara sa le comentam prea mult. Mai ales ca daca nu facem cum spune „la lege”, riscam sa nu ne mai urcam deloc in avionul respectiv. Mai jos va povestesc putin despre ce avem si ce nu avem voie sa aducem in bagajul nostru. Bineinteles ca nu vorbim aici despre bombe, substante interzise de lege (droguri) sau care pot provoca un dezastru la bord! Nici in bagajul de mana, nici in cel de cala, nimeni nu are voie sa transporte arme de foc, munitie, explozibili sau jucarii cu forma unor arme de foc, grenade, etc. Deci daca aveai de gand sa ii aduci celui mic un pistol de jucarie de la Londra, gandeste-te de doua ori daca merita sa fii dat jos din avion pentru asta. Nu ai voie sa transporti nici artificii, oricat de dragute ar parea, pentru ca pot provoca incediu la bordul avionului. Tot la capitolul NU, intra si materialele radioactive si substantele inflamabile. Dar ai voie totusi cu ceva alcool , fixativ de par, parfumuri si apa de colonie. Gazul condensat, servietele si casetele de valori cu alarma sau baterii cu litiu nu sunt permise in bagaj. Ai voie sa aduci cu tine din/in vacanta un termometru cu mercur, barometru sau bateria unui scaun cu rotile. La capitolul POATE, intra, desi suna morbid, ramasitele pamantesti ale unui corp uman. Acestea nu pot fi transportate la cala, dar cu niste reguli speciale si intr-un recipient adecvat, pot fi transportate in cabina. Ar fi bine de aflat daca nu cumva trebui sa platesti o extra taxa de bagaj de cabina pentru ele.   Lichidele la bord Pentru bagajul de mana, LICHIDELE inca sunt o problema pentru cei mai multi dintre noi. Fiecare aeroport tine cont mai mult sau mai putin de aceste reguli, insa e bine sa fim precauti daca nu vrem sa aruncam la cosul de gunoi laptele de corp cu caviar, proaspat achizitionat cu vreo 200 de euro din Paris. lut

Punga lichide 20x20 cm (Foto London Luton Airport)

Intai de toate, dragi DOAMNE si DOMNISOARE, trebuie sa tineti minte ca la capitolul lichide intra si rujurile, crema de maini, deodorantul, sau fixativul. Asa ca atunci cand le scoateti sa le puneti in pungute, ar fi bine sa le „declarati” si pe acestea. Regula spune ca lichidele transportate trebuie sa fie in recipiente de maximum 100 ml. Toate sticlutele pe care le aveti cu voi in bagaj trebuie sa incapa in pungutele transparente oferite in aeroport, de 20x20cm, volum de un litru. Ce nu incape, este aruncat. Sau consumat pe loc, de pasagerul disperat. Nu tine "povestea" ca desi sticluta de parfum are 150 ml, e aproape goala ... Se confisca!   Lichide exceptate
  • medicamente prescrise in recipiente de orice dimensiune, cu reteta atasata
  • lapte si alta hrana pentru copii
  • alimente pentru diabetici
  * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe pagina  facebook.com/Mihajurca.ro.  Multumesc!

5 lucruri pe care le vei gasi (probabil) numai in Monte Carlo, Principatul Monaco

$
0
0
5-lucruri-monte-carlo
[image name=line]
1. Lifturi publice. Orasul fiind construit pe mai multe nivele, deplasarea pe "verticala" se face cu aceste lifturi gratuite. In anumite locuri poti urca si pe scari, insa acestea sunt destul de abrupte si inguste. Unde nu e lift, gasesti scari rulante. 2. Cele mai multe masini scumpe, pe metru patrat. Nu am vazut niciodata atatea Ferrari-uri la un loc sau limuzine de "fite". Diferenta fata de cele din Romania este aceea ca nu sunt "abtibiduite si imbunatatite". Seara, in fata cazionoului, parcarea este plina. [wpsgallery] 3. Circuit de Formula 1 pe strada. Fanii acestei intreceri stiu ca, an de an, un mare premiu se tine pe stradutele intortocheate ale Principatului. Pe traseul cursei se gasesc in tot timpul anului acele vibratoare alb-rosii de la curbe (pe asfalt, la curbe). 4. Politie la fiecare pas. Principatul Monaco are cei mai multi politisti pe cap de locuitor, dar si pe suprafata, din lume. In fiecare intersectie vei vedea 1-2 oameni ai legii. Criminalitatea este, poate, cea mai redusa din lume. Pentru fiecare 100 de rezidenti exista un politist. De asemenea, peste tot exista camere de supraveghere. 5. Defibrilatoare la cateva sute de metri. Daca cineva face infarct, are mari sanse sa se afle langa un asemenea dispozitiv, instalat de Crucea Rosie Monegasca. In total, citeam undeva, existau 26 de dispozitive in 2007. Probabil, ca de atunci numarul lor a mai crescut, suprafata statului ramanand aceeasi - sub 2 kilometri patrati. Poate si faptul ca in Monaco traiesc multi oameni de varsta a III-a, a impus acest lucru.   * Daca ti-a placut, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

8 lucruri pe care trebuie sa le faci inainte de toate, cand intri in camera de hotel

$
0
0
camera-hotel
[image name=line]
Exista pe lume hoteluri, hosteluri, moteluri, bed&breakfast-uri, apartamente. Cate si mai cate locuri unde poti "trage pe dreapta" atunci cand esti in vacanta. Regula spune ca daca stai la un hotel de 4 stele, ai conditii mai bune decat la o unitate de cazare de 2 stele. Insa ce? La 4 stele nu poate fi patul rupt sau nu poti gasi un gandac in camera? Ba se poate! Ca sansele sa si dai piept cu aceste lucruri nedorite sunt mici, asta e partea a doua. Iata o lista de 8 lucruri pe care ar trebui sa le facem atunci cand ne instalam in camera de hotel, intocmita de un editor de la The Huffington Post.   Vezi daca nu ai plosnite in pat Examineaza cu atentie salteaua, rama patului, pentru a vedea daca nu exista pete mici, maronii. Plosnitele sunt greu de "detectat" cu ochiul liber (fug repede daca sunt deranjate), dar petele maronii raman (sange "prelucrat" de la victime).   Igienizarea camerei Camera poate arata "curata", insa nu si igienizata total. Cameristele curata baia in "mare", insa nu pun accent pe microorganismele care se cuibaresc in telecomanda, la intrerupatoare, pe clanta usii. Asa ca e bine sa le igienizezi rapid cu o solutie antibacteriana. Nu iti ia mai mult de 5 minute.   Verifica locurile "ascunse" ale camerei Convinge-te ca esti singur in camera! Arunca o privire in dus, in dulap, la toaleta si mai ales sub pat. Stiu, poate suna alarmist, dar au fost cazuri cand oaspetii s-au plans de un miros oribil in camera lor si s-au trezit cu un cadavru sub pat. Sau, se intampla in Africa de obicei, risti sa te trezesti, ca fata, cu un localnic "nesatisfacut", ascuns in dulap, care sta la panda (asta o stiu din surse sigure).   Asigura-te ca aerul conditionat merge In momentul in care iti iei camera in primire, in jurul pranzului, temperatura este perfecta. Numai ca odata cu lasarea serii, s-ar putea ca temperatura sa scada si sa nu poti dormi din cauza asta. Daca te trezesti in miezul noptii ca nu functioneaza sistemul de climatizare, n-ai facut nimic! S-ar putea sa nu mai existe camere libere, astfel incat, cu toata bunavointa, receptionerul si sa vrea nu are unde te muta. Iar aerul nu se repara noaptea la 12.   Atentie la asternuturi! Cearsafurile si fetele de perna sunt usor de spalat. Cuverturile, mai greu. Sau deloc! Reneta McCarthy, fost manager pe partea de curatenie a unui mare lant hotelier american, spune ca  aceste cuverturi pot si spalate de cel mult 4 ori pe an. Si sa stii ca nu esti mai in siguranta nici daca ai o "pilota" cu husa detasabila. Daca exista o foaie (de cearsaf) intre pat si cuvertura/pilota, aceasta din urma este foarte probabil sa nu fi fost spalata intre oaspeti. Deci, inainte de a te baga in pat, jos cu cuverturile/pilotele murdare din pat!   Deconecteaza sau reseteaza alarma ceasului Ce te faci daca "glumetul" care a stat in camera de hotel inaintea ta, a programat alarma ceasului la ora 4 dimineata? Iti suna in cap si te trezeste? Iti suna! Asa ca cel mai bine ar fi sa o anulezi atunci cand ajungi in camera, sau sa scoti de tot ceasul din priza, daca ai telefon si alarma pe el.   Pune cartonasul "DO NOT DISTURB" pe usa Inainte de culcare, ar fi bine sa semnalizezi faptul ca nu doresti sa fii deranjat de cei de la curatenie. Aceasta regula este valabila mai ales pentru cei care dorm mult dimineata. Pe la ora 9-10, room cleaning-ul incepe sa misune. Odata ce ai iesit in oras, nu uita sa scoti cartonasul de pe usa pentru a-ti fi curatata camera.   Studiaza planul de evacuare in caz de incendiu Probabil ca foarte putini turisti pun pret pe aceasta regula. Doar nu li se va intampla tocmai lor. Dar si daca li se intampla ... Nu iti ia mai mult de un minut sa te familiarizezi cu traseul de urmat in caz de incendiu. Iti poate salva viata!   Daca mai aveti si voi alte propuneri, lsati-mi un comentariu mai jos, ca sa completam lista. Multam fain!   * Foto header : Wikimedia Commons. Daca ti-a placut, te astept cu un like pe pagina  facebook.com/Mihajurca.ro.  Multumesc!

Vacanta pe Coasta de Azur. Ponturi de calatorie si impresii din Nisa

$
0
0
nisa
[image name=line]
O saptamana pe Coasta de Azur, vara, este aproape tot ce iti poti dori in materie de mare, soare si relaxare. Nu stiu ce poate fi mai ofertant in Europa decat sa iti bei cafeaua de dimineata la Monte Carlo, sa stai la plaja in Cannes sau St. Tropez si sa iti faci plimbarea de seara pe Promenade des Anglais in Nisa. Pana la vara, insa, trebuie sa asteptam sa mai curga ceva apa pe Dunare.  M-am intors in urma cu doua zile dintr-o vacanta pe Coasta de Azur - Nisa, Cannes, Monte Carlo, Antibes, Marseille. Motivul pentru care am ales aceasta destinatie a fost simplu: am vrut o vacanta in Europa, cu mult soare si temperaturi de bun simt pentru data din calendar. Ei bine, trebuie sa stii, ca pe Coasta de Azur, poti numara pe degetele de la o singura mana zilele dintr-o luna in care este innorat, ca sa nu mai zic de cele in care ploua. Ziua au fost undeva la 12-14 grade, iar dimineata intre 5 si 7 grade, adica mult mai bine decat ceea ce ne ofera noua iarna in Romania. Despre Nisa cred ca as putea povesti o saptamana fara sa ma repet, dar voi incerca sa fiu scurt si la obiect pentru ca nu intentionez sa le iau painea de la gura celor care intocmesc ghidurile turistice. [wpsgallery]   Promenade des Anglais Cand zici Nisa, spui automat Promenade des Anglais - in traducere, "Promenada englezilor". Este practic bulevardul care porneste de la Aeroportul din Nisa si strabate tot litoralul acestui oras superb din sudul Frantei. Este locul unde sunt insiruite hotelurile de fite, care, vei vedea mai incolo, nu sunt niste kitsch-uri cu multe stele si zorzoane pe masura. Prin secolul al XVIII-lea, englezii obisnuiau sa vina in sudul Frantei pentru a scapa de frigul de la ei din tara. La un moment dat, fiind o iarna grea in UK, numerosi cersetori britanici au ajuns la Nisa. Englezii cu bani s-au gandit sa le dea conationalilor saraci de lucru, si i-au pus pe acestia sa construiasca o promenada. Zis si facut! De aici se trage si numele de "promenada englezilor". nisa-1 In zilele noastre, vei intalni de-a lungul promenadei, oameni care au iesit linistiti la plimbare, acompaniati de caini sau nu, persoane de toate varstele care alearga, tineri cu rolele, cu bicicletele sau cu te miri ce alte mijloace de locomotie. Este partea orasului unde vei sta 2-3 ore fara sa simti cum a trecut timpul. De schelele pe care le vezi in cadru fa abstractie! Erau instalate temporar pentru un eveniment. nisa-2 Pe plaja se gasesc, la tot pasul, terase si restaurante - asta in caz ca vrei sa iti surprinzi jumatatea cu un pranz romantic. Numai ca romantismul costa! Un fel de mancare iti usureaza bugetul cu 15-20 de euro. Daca nu ai banii astia, paseste apasat intr-un magazin Carrefour, alege o sticla de vin rosu de Bordeaux la 3-4 euro (majoritatea vinurilor au preturi cuprinse intre 3 si 6 euro/sticla si sunt foarte bune, unele chiar medaliate cu aur sau argint) si niste croissante si mergi cu ele pe plaja. Efectul poate fi dublu, iar cheltuiala la a 10-a parte din ce ai fi dat la terasa! Totusi, atentie la pietre! Plaja nu e atat de prietenoasa ca in Romania. nisa-3 Deci, ca sa recapitulam! Avem asa: mare, apoi promenada propriu-zisa (pietonala), doua sensuri de mers pentru masini (separate de palmieri) si constructiile, la care doream sa ajung. Mai toate hotelurile scumpe sunt amplasate pe promenada: Negresco, Radisson, West End, Westminster, s.a.m.d. Intre ele sunt intercalate magazine, terase si restaurante.   Hotelul Negresco Si sa nu cunosti istoria acestui hotel faimos ridicat pe Promenade des Anglais, si tot iti dai seama ca numele acesta are rezonante romanesti. Intr-adevar, hotelul a fost ridicat la inceputul secolului trecut (1912) de un anume Henri Negresco, care a dat Bucurestiul pe Paris la varsta de 15 ani. Dupa o perioada petrecuta la Paris, Negresco se muta in sudul Frantei si, in calitate de director al Casinoului din Nisa, ia hotararea de a construi un hotel de calitate pentru cei cu dare de mana. Mai multe despre istoria hotelului gasesti AICI. Ca sa fiu scurt si la obiect - hotelul se poate vizita. Intra cu curaj in acest superb stabiliment de 5 stele si vei vedea cat bun gust a fost investit in amenajarea interioara. Daca ii rogi frumos pe cei de la receptie, iti vor arata si cele mai importante incaperi. Eu m-am rezumat la a servi o cafea si a admira operele de arta de la parter. nisa-4 nisa-5 Vedere splendida de pe Colline de Chateau Daca nu ai vazut orasul de pe aceasta colina, nu ai facut nimic! Colline de Chateau, in traducere "colina castelului", este un deal de vreo 92 de metri altitudine, de unde se vede, intr-o parte promenada, iar in cealalta Portul din Nisa. Pe vremuri, acolo sus era un castel, care a fost insa distrus de trupele franceze in 1706 si n-a mai fost reconstruit. Pe colina vei gasi asadar ruinele constructiei, o cascada si doua cimitire, unul dintre ele fiind evreiesc. nisa-10 nisa-6 Selfie-ul de rigoare. Nu e in fata oglinzii, dar cred ca merge! :-P nisa-7 nisa-8 nisa-11 Acolo sus se poate ajunge fie pe jos (10-15 minute de urcat lejer), fie cu un ascensor aflat sub Turnul Bellanda. PONT : Parcul se inchide seara asa ca ar fi bine sa arunci un ochi pe orarul de "functionare", ca sa nu ai surpriza sa ajungi cu 15 minute inainte de terminarea programului si sa fii frumos invitat afara de gardieni.   Orasul vechi din Nisa (Vieux ville) Accesul catre colina despre care ti-am povestit mai sus se face prin orasul vechi. O sumedenie de stradute inguste, multe aflate in urcare, cu case colorate si rufe atarnand la geamuri, creioneaza un fel de Napoli al Rivierei franceze, dar mult mai curat. Vei descoperi aici fel si fel de ateliere de perdele, cizmarie, croitorie, arta, care parca au ramas incremenite in anii '30. Cei care lucreaza in ele sunt trecuti de prima tinerete si nu pare sa-i deranjeze absolut nimic pe lumea asta. Traiesc in lumea lor, in ritmul lor. Superb! La fiecare pas sunt cafenele, bistrouri si ... biserici! Vei gasi numeroase lacase de cult in acest cartier. nisa-12 nisa-13 Aaaa! Si ca sa nu uit. Cauta neaparat straduta Rue Pairolière, la ceas de seara - zeci de tarabe pe stanga si pe dreapta cu bunatati (vinuri, pescarie, macelarie, dulciuri, s.a.m.d.). nisa-14 nisa-15 nisa-16   Ce mai e de vazut in Nisa Turistii merg la Nisa, si implicit pe Coasta de Azur, pentru relaxare. Deci e greu de crezut ca isi vor pierde foarte mult timp prin muzee. Si, sincer, ar fi si pacat. Totusi, imi fac datoria de a face o scurta lista a locurilor care mai pot fi bifate:  
  • Muzeul de Arta Contemporana
  • Piata de flori - era cam "trista", acum, in ianuarie
  • Cimiez - un cartier cu vestigii romane, fosta capitala a provinciei Alpes Maritimae (pe vremea romanilor)
  • Muzeul Matisse - gazduieste opere ale celebrului pictor francez Henri Matisse
  • Muzeul National Marc Chagall
  • Observatorul astronomic
  • Parcul Phoenix - se afla langa aeroport si este ideal pentru familiile cu copii. 2500 de specii de plante se gasesc pe cele 7 hectare ale parcului.
  • Promenade de Paillon - un parc care se intinde pe mai bine de 1 kilometru (asemenea unei centuri)
  • Muzeul Massena
Alte obiective mai gasiti voi la fata locului. nisa-17

Muzeul Massena

  Cum circuli in Nisa Nefiind foarte mare, orasul poate fi strabatut la picior. Totusi, nu toata lumea din Nisa e in vacanta. Sistemul de transport este foarte bine pus la punct. Exista o linie de tramvai care traverseaza aproape tot orasul. Este elegant si vine la fiecare 5 minute, pe timpul zilei. Exista si autobuze in Nisa care fac legatura cu aeroportul, dar si cu alte orase aflate in apropiere (Cannes, Monte Carlo, Antibes). Nisa nu are metrou. O calatorie simpla costa 1,5 euro, iar un abonament pentru 24 de ore costa 5 euro. De asemenea, un bilet pana la Monte Carlo sau Antibes costa tot 1,5 euro. Lista tarifelor poate fi consultata pe siteul Lignes d'Azur. La aeroport ajung liniile expres 98 si 99. Costul unei calatorii este 6 euro. Abonamentul de o zi nu e valabil pe aceste linii. Nisa poate fi vazuta si de pe bicicleta. Velo Bleu este un sistem pus in functiune in 2009. nisa-18   Shopping in Nisa Principala artera comerciala a Nisei este Avenue Jean Medecin, care se intinde de la Piata Massena pana dincolo de gara din Nisa. Este un fel de Maria Hilferstrasse din Viena, daca ai ajuns pe acolo. Pe ambele parti sunt magazine pentru oameni "normali" (Zara, Mango, H&M, etc). Pe la mijlocul strazii se gaseste Nicetoile, un mall pe mai multe etaje. Daca iesi de pe Avenue Jean Medecin, vei gasi si magazine mai scumpe (Rue Paradis, Rue Alphonse Karr, Avenue de Suède si Avenue de Verdun). Tot pentru cei cu un buget mediu si ridicat, in Piata Massena se gasesc Galeriile Lafayette. nisa-19

Avenue Jean Medecin

nisa-20

Unde mananci in Nisa

Avantajul mare al Frantei este acela ca mancarea este foarte gustoasa, fie ca e servita intr-un bistro sau restaurant, fie ca iei un sandwich dintr-o brutarie, in fuga.

Daca stai rau cu banii, atunci Carrefour-ul este cea mai buna varianta. Sunt numeroase magazine in oras, iar preturile sunt comparabile, la multe produse, cu cele din Romania.

Iata cateva exemple:

- cu 4 euro iti iei 10 croissante cu unt

- 3-4 euro costa o sticla de vin rosu de Bordeaux

- 2 euro dai pe doua eclere

- painea are preturi care pornesc de la 0,50 euro/bagheta

Pe strada, un sandwich costa intre 3 si 5 euro. Un suc costa 2,5-3,5 euro.

La McDonald's, un hamburger face 1,60 euro, iar o portie de cartofi mare - 2,80 euro.

Daca ai un buget mediu, poti lua masa la o terasa/bistro. Meniul zilei costa aproximativ 13-15 euro (2 feluri de mancare). Am observat la mai multe restaurante ca au happy hour la vinuri, seara, intre 18.00 si 20.00. O sticla de vin costa atunci intre 12 si 15 euro. In rest, e cam 20 de euro.

Cum iesi pe Promenade des Anglais, preturile explodeaza. Pe partea cu hotelurile (deci nu langa mare), o pizza costa aproximativ 12 euro. nisa-21 La terasele de pe malul marii, preturile sunt si mai mari. Un simplu desert te "usureaza" de 9-10 euro. nisa-22 Cam asta ar fi povestea din Nisa. Cu siguranta ca am uitat destule lucruri, dar astept intrebarile voastre si lamurim tot! Merci beaucoup!   * Daca ti-a placut, te astept cu un like pe pagina  facebook.com/Mihajurca.ro.  Multumesc!

Sudul Frantei cu buget de criza. Cum sa-ti faci o vacanta ieftina pe Coasta de Azur

$
0
0
coasta-de-azur
[image name=line]
Unele zone ale continentului, precum tarile nordice, Marea Britanie, Elvetia sau Moscova, si-au "castigat" de-a lungul timpului reputatia de destinatii scumpe. La fel si Coasta de Azur. Dar, ca in orice, exista si "portite" de scapare. Adica ponturi, de care te poti folosi pentru a petrece bine si a nu face cheltuieli exorbitante. Am fost o saptamana pe Coasta de Azur, am vazut, am bagat la cap si iti spun ca ar fi bine sa ...   Stai in Nisa Acest oras este oarecum la "mijloc". Intr-o directie sunt Eze si Monte Carlo, iar in cealalta se gasesc Cannes si Antibes. In plus, avioanele aterizeaza pe Aeroportul Nisa. La Cannes sau Monte Carlo NU EXISTA AEROPORT!   Nu sta in Monte Carlo Principatul Monaco este pentru oamenii cu bani. Cazarile sunt scumpe pentru ca exista putine unitati, majoritatea fiind hoteluri de 4 sau 5 stele. In plus, trenul face fix 17 minute din Nisa pana in Monte Carlo. coasta-azur-ieftina-9   Fa transferul de la aeroport cu transportul in comun La Aeroportul din Nisa vei gasi doua linii expres : 98 si 99. Una merge in "centru", alta la gara. Pretul unui bilet este de 6 euro. Daca esti "baiat destept", iesi in fata aeroportului si astepti autobuzul 23, sa zicem. Vei plati numai 1,50 euro pentru o calatorie. Aeroportul este foarte aproape de oras (practic la iesirea din Nisa), la capatul Promenade des Anglais, deci vei ajunge cu 10 minute (poate) mai tarziu decat ai face-o cu expresul. Citeste mai multe detalii AICI. coasta-azur-ieftina-10   Calatoreste cu abonamente, nu cu bilete O calatorie costa 1,50 euro pe mijloacele de transport din Nisa (autobuz, tramvai). Un abonament pe o zi costa 5 euro, iar pretul unuia pe 7 zile ajunge la 15 euro. Asa ca daca faci doua calatorii dus-intors intr-o zi, cu bilete simple, vei plati mai mult decat daca ti-ai fi facut abonament. PONT: Cumpara primul abonament de o zi chiar din aeroport! In acest fel nu vei mai da si cei 1,5 euro pentru a ajunge la hotel ca sa iti lasi bagajul.   Mergi pe jos Daca esti "in forma", foloseste-te de el incredere. Nisa nu este un oras mare. Cred ca nu iti ia mai mult de 40-50 de minute sa traversezi orasul (zona care te intereseaza cu adevarat, nu vorbim de cartierele periferice).   Mergi cu bicicleta Mersul cu bicicleta in Nisa este aproape gratuit. De ce spun "aproape"? Preturile pentru care poti inchiria o bicicleta de la statiile Velo Bleu sunt:
  • 1 zi – 1 euro
  • 1 saptamana – 5 euro
  • 1 luna – 10 euro
  • 1 an – 25 euro
Trebuie numai sa te inregistrezi la ei pe site si sa pedalezi. In total sunt vreo 175 de statii de unde poti lua aceste biciclete. Este interesant ca poti afla in timp real cate biciclete sunt disponibile la fiecare statie.   Stai intr-un apartament Probabil ai aflat, in Franta, mancarea este destul de scumpa la restaurant, insa in hypermarket preturile sunt mai mult decat decente. Daca stai la apartament, poti sa gatesti, iar magazine de unde sa te aprovizionezi sunt aproape peste tot. O retea foarte buna de hoteluri-apartament este Appart'City. In ianuarie, am platit 39 euro/noapte pentru o camera dubla. In plin sezon, o camera costa aproximativ 70 euro/noapte.   Pariaza pe Carrefour In Nisa sunt suficiente magazine apartinand acestui lant. Chiar si in Monte Carlo vei gasi doua Carrefour-uri. Preturile sunt doar o idee mai mari decat in Romania. Pentru unele produse vei plati chiar mai putin. Sudul Frantei este raiul fructelor de mare!   Meniul zilei Daca doresti totusi sa iei masa in oras, cel mai bine ar fi sa o faci in jurul pranzului, atunci cand multe restaurante ofera meniul zilei, la preturi cuprinse in general intre 12 si 15 euro (antreu+fel principal sau fel principal+desert). Seara, meniurile zilei nu prea mai sunt disponibile, iar portiile luate "la bucata" sunt mai scumpe. coasta-azur-ieftina-8   Happy-Hour seara la vinuri Seara, intre 18:00 si 20:00 (de regula), unele restaurante si terase "vin" cu vin la oferta, ca sa fac un joc de cuvinte. O sticla de 0,75 litri costa 12,13,15 euro, in loc de 18 sau chiar 20 de euro.   Nu manca pe Promenade des Anglais Promenada este locul de fite din Nisa, deci preturile sunt pe masura. Asa ca daca ai plecat intr-o vacanta low-cost, nu face experiente costisitoare! Daca totusi o ceri de nevasta, ai voie! :) coasta-azur-ieftina-6   Ia-ti un vin si mergi pe plaja Cuplurile care nu-si permit sa ia masa la un restaurant aflat pe plaja, isi organizeaza propriul picnic. O sticla de vin bun costa 3-4 euro la Carrefour, iar pe doua prajituri, in acelasi magazin, nu dai mai mult de 3-4 euro. Avantaj, TU! coasta-azur-ieftina-2 coasta-azur-ieftina-1

Plaja din Cannes

  Internet de la Mc'Donalds La ce e bun "Mec-ul"? Pai ca sa-ti pacalesti foamea cu bani putini sau nu prea, dar si ca sa iti verifici contul de Facebook sau ce mai fac ai tai p'acasa. In orasele de pe Coasta de Azur sunt destule puncte cu internet gratuit, dar cel mai sigur ramane Mc'Donalds-ul. Internetul e gratuit si merge bine. Hai sa-ti zic si ca un hamburger costa cam 1,60 euro, iar o portie mare de cartofi face vreo 2,80 euro.   Viziteaza mai intai locurile gratuite Pe Coasta de Azur nu te duci sa stai in muzee! Coasta e presarata cu locuri in care e musai sa ajungi, mai mult de atat, sunt gratuite, si ofera satisfactii pe masura. Gandeste-te numai la faptul ca in Nisa, daca iei la pas Promenade des Anglais, urci pe Colline de Chateau, bei o cafea la Hotelul Negresco si te plimbi prin orasul vechi, a trecut mai bine de o jumatate de zi. Inca o zi la Cannes, cate una la Antibes si Monte Carlo si gata vacanta! De unde atata concediu? coasta-azur-ieftina-11

Hotelul Negresco

  Daca totusi vrei muzee... French Riviera Pass ofera intrare gratuita la muzee, dar si transport in comun pe Coasta de Azur. Preturile:
  • 30 euro - pentru 24 ore
  • 46 euro - pentru 48 ore
  • 68 euro - pentru 72 ore
  "Carticica" de reduceri Si ca sa nu uit! In Nisa, la receptia hotelului, am gasit un ghid al orasului Monte Carlo. La final, acest ghid avea niste cupoane de reducere la muzeele din Principat. Astfel, in loc de 6 euro, am platit numai 4 euro la intrarea in muzeul unde se gaseste colectia Printului Albert de Monaco de masini. In medie, fiecare tarif este mai mic cu 2-3 euro. Este posibil - repet, este posibil - sa existe asemenea "carticele de reduceri" si pentru alte orase de pe Coasta de Azur. Nu am verificat. coasta-azur-ieftina-12   Plaja privata vs. plaja publica E simplu! Pe plajele private conditiile sunt ceva mai bune decat pe cele publice (dusuri, sezloange, umbrelute), dar si tarifele sunt pe masura. Intrarea pe o plaja privata costa intre 10 si 18 euro pe zi. Taxa de intrare se percepe in perioada aprilie-octombrie, cu mici variatii. Problema este ca daca nu ai sezlong, va fi destul de incomod sa lenevesti pe plaja. Sunt pietre. coasta-azur-ieftina-3

Plaja din Nisa

coasta-azur-ieftina-7

Plaja Lido din Nisa

  Deplaseaza-te intre statiuni cu autobuzul Sa mergi intre statiuni cu autobuzul costa mai putin, dar faci mai mult pe drum. Exemplu Nice - Monte Carlo:
  • autobuzul costa 1,50 euro si face cam 40-50 minute
  • trenul costa 3,30 euro si face 17 minute
Morala? Daca nu te grabesti, urca-te in autobuz! Vei avea "surpriza" placuta sa vezi ca abonamentul de Nisa sa fie valabil si pe rutele de prin imprejurimi. Verifica totusi inainte! coasta-azur-ieftina-4

Autobuzul Nisa - Monte Carlo

Mai multe ponturi despre Nisa poti sa afli din primul articol pe care l-am scris despre acest superb oras.

* Daca ti-a placut, te astept cu un like pe pagina  facebook.com/Mihajurca.ro.  Multumesc!

Ziua Indragostitilor din inima Europei. Oferta Czech Airlines: Bucuresti – Praga, 555 RON

$
0
0
praga
[image name=line]
Czech Airlines vine cu o oferta de Valentine's Day. Un zbor Bucuresti-Praga costa 555 RON, cu toate taxele incluse. Oferta are si niste conditii:
  • biletul trebuie cumparat intre 31.1 si 16.2 2014
  • calatoria are loc intre 14.2 si 15.6 2014
[wpsgallery] Totusi, in sistem, se gasesc fel si fel de tarife (vezi galerie). Spre exemplu, in perioada 18/27 februarie, un dus-intors la Praga este 436*2=872 RON pentru doua persoane. Tarife promotionale sunt disponibile si catre Hamburg, Amsterdam, Paris, Dusseldorf si Varsovia.   * Daca ti-a placut, te astept cu un like pe pagina  facebook.com/Mihajurca.ro.  Multumesc!

Cat costa o zi de ski la Sinaia – Cota 2000, plus o “cazatura” filmata cu Action Cam-ul

$
0
0
sinaia-cota-2000
[image name=line]
Acum ca mi-a trecut putin supararea pe felul in care sunt organizate lucrurile la Sinaia, hai sa va povestesc si ce "prostii" am facut in prima zi de snowboard din acest an. Am primit dupa sarbatori o camera video de actiune Sony HDR-AS30, un Action Cam pe romaneste :-P. Aproape 12 megapixeli, Full HD, ce mai, o jucarie interesanta. Evident, cum sunt cel mai mare uituc in viata, suportul de cap (banda elastica) a ramas acasa. Ce era de facut? Aveam o singura prindere adeziva (plana), pe care nu puteam sa o pun pe casca deoarece aia e curbata. Asa ca am inventat o "lipire" direct pe placa, desi eram sigur ca nu o sa tina prea mult. Toata lumea filmeaza elegant, de pe cap, "Jurca imprastiatul", de la "firul ierbii", care razbatea prin zapada. action-cam-sony Iata cateva fragmente din coborare si o intrebare. Ce se intampla la minutul 2:10? a) cade snowboarder-ul b) sare camera, dar snowboarder-ul ramane in picioare c) asa ii trebuie daca nu stie sa se dea. Raspuns corect - b. Iata filmarea in slow-motion. Se vede ca am ramas in picioare. Da? :-D Ma distreaza la camera asta, faptul ca poti analiza frame cu frame (o secunda este formata din 25 de frame-uri, fotograme), "nazbatiile" pe care le faci. Sunt ipostaze pe care e foarte greu sa le surprinzi cu ochiul liber.   Cat costa o zi de ski/snowboard la Sinaia Hai sa dau si cateva informatii practice pentru cei care merg sa se skieze la munte. Calculele sunt pentru o singura zi (drum dus-intors cu masina, urcari cu telefericul, o gustare mica). Motorina. Intre Bucuresti si Sinaia sunt 121 km, iar pana sus, la Cota 1400, sunt aproximativ 140 kilometri. Dus-intors, vreo 280 km. Presupun un comsum mediu de 6,5 litri/100 km. 280 km * 6,5% * 6,1 RON/litru = 111 RON Parcare la Cota 1400. Costul este de 9 RON/zi. Urcari cu telecabina/telescaunul de la 1400 spre 2000:
  • 10 puncte (5 urcari) - 80 RON
  • abonament valabil 1 zi - 125 RON
  • abonament valabil pe jumatate de zi (de la ora 12.00) - 105 RON
  • garantie cartela - 20 RON
Telegondola care urca la Cota 1400 (daca nu aveti masina) - 35 RON/dus-intors. O gustare - aproximativ 20 RON (un sandwich si doua bauturi calde).  

TOTAL 2 PERSOANE (cu masina) :

111+9+80+80+20+20 = 320 RON

  Partiile se prezinta in conditii acceptabile. Zapada nu e foarte mare sus, la 2000 de metri. In multe locuri au iesit la suprafata pietrele si iarba. [wpsgallery] * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe pagina  facebook.com/Mihajurca.ro.  Multumesc!

Ce sa fie? Bali, Bangkok sau Singapore? Promotia KLM care tine “Doar 6 zile”

$
0
0
oferta-sase-zile
[image name=line]
Inca o zi, inca o poveste de la KLM. Azi-noapte, au intrat in sistem, preturile promotionale din campania DOAR SASE ZILE. Intre 5 - 10 Februarie 2014, KLM ofera spre vanzare, bilete catre destinatii din lumea intreaga. [wpsgallery] M-am jucat putin in site si se confirma tot ce am cautat (vezi cateva exemple in galeria foto de mai sus). Tarifele indicate sunt valabile, din ce am observat, pana in luna iunie, inclusiv. In iulie, preturile cresc. Este si normal, pentru ca vine perioada de concedii. Top 3-ul meu arata asa:
  1. Singapore - 539 euro
  2. Punta Cana - 609 euro
  3. Buenos Aires - 699 euro
Tu, ce i-ai trece pe lista "pestisorului de aur"? Top 3.   * Daca ti-a placut, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Shopping la Viena. Strazi, mall-uri, magazine, locuri numai bune de golit portofelul

$
0
0
shopping-viena
[image name=line]
Sa stabilim din capul locului - Viena nu face parte din categoria destinatiilor TOP de cumparaturi, dar nu e nici de lepadat. Preturile hainelor, spre exemplu, sunt comparabile cu cele din Romania, datorita, sau din cauza, politicii globale de pret pe care o practica brandurile cunoscute (H&M, Zara, Mango, etc). Am incercat sa fac o lista a strazilor si mall-urilor care ofera cea mai mare densitate de magazine, dar si experiente placute de shopping. Nu am pretentia ca am cuprins absolut tot, dar, in mare, sunt locurile pe unde trec si eu cand ajung in Viena. Cifrele de pe harta indica (click pe semnele "+" si "-" din dreapta sus pentru zoom pe harta): 1. Mariahilferstrasse. Este emblema, in materie de shopping, a orasului. Faimoasa strada Mariahilferstrasse porneste de la Westbahnhof si, pana la statia de metrou Museumsquartier, unde se sfarseste, are magazine de toate felurile pe ambele parti. Predomina magazinele de haine, iar preturile sunt pentru toate buzunarele. Pe sub Mariahilferstrase trece linia portocalie de metrou (U3). In ordine, cele 4 statii de metrou care deservesc aceasta strada sunt : Westbahnhof - Zieglergasse - Neubaugasse - Museumsquartier.   2. Kärntner Straße. Reprezinta cea mai mare artera comerciala din centrul Vienei. Este o strada pietonala. Intre Opera si Stephansdom vei gasi, ca si pe Mariahilferstrase, magazine pentru "tot poporul". Pe la mijlocul acestei strazi se afla Steffl, zice-se ca ar fi cel mai vechi centru comercial din Viena. Mie imi placea mult magazinul de haine Don Gil, cu reduceri pe toata perioada anului (e un soi de outlet). Nu l-am mai vizitat de 2 ani.   3. Graben. Reprezinta practic inima Vienei, o strada pietonala aflata chiar langa Stephansdom. Fiind chiar in buricul targului, pe Graben se inmultesc magazinele pentru oameni cu posibilitati. Apare un Hermes, un Montblanc, dar si bijuterii de lux sau parfumerii. Pentru o cafea de senzatie si o prajitura delicioasa, ia loc la terasa Julius Meinl am Graben. julius

Foto Julius Meinl am Graben

4. Kohlmarkt. Iti dai seama cand ajungi pe aceasta strada si daca nu ai harta la tine, dupa numarul mare de magazine "de fite" care o populeaza. Kohlmarkt este imediat langa strada Graben. Cateva exemple de magazine : Chanel, Cartier, Diesel, Louis Vouiton, etc. Sambata dimineata, pe la 11, vei vedea batranei eleganti cu domnite de 1,80 m plimbandu-se la shopping ;-). Punctele 2,3 si 4 sunt repere in zona centrala a Vienei, dar, daca iesi de pe aceste strazi, vei mai gasi si alte magazine.   5. SCS Shopping City Süd. Cred ca este cel mai mare mall prin care m-am plimbat in Europa. Desi se afla in afara Vienei, vei ajunge destul de usor la el. Trebuie sa iei de la Opera, tramvaiul Badnerbahn in directia Vosendorf. Lista de magazine este disponibila AICI. Lipit de SCS este un magazin IKEA.   6. Donauzentrum. E un mall elegant, refacut de curand. Lista de magazine este asemanatoare cu cea de la SCS. Ca sa ajungi la Donauzentrum, trebuie sa mergi cu metroul pana la statia Kagran (U1-linia rosie). donauzentrum

Foto donauzentrum.at

7. Shopping Center Nord. Un echivalent mai mic al SCS-ului ("doar" putin peste 80 de magazine si restaurante), aflat in nordul oarsului. Are si cinema. Iata lista magazinelor!   8. G3 Shopping Resort Gerasdorf. Cel mai nou si mai modern mall din capitala Austriei, cu aproximativ 140 de magazine. Ca sa ajungi la acest centru comercial, va trebui sa iei metroul pana la statia Floridsdorf (capatul linie maro U6), apoi un shuttle bus gratuit care pleaca spre mall din jumatate in jumatate de ora. 9. Parndorf. Cine nu a auzit de Parndorf? Este outletul din afara granitelor, cel mai vizitat de catre romani, aflat la 30-40 de minute de mers cu masina de Viena. Partea buna este ca poti intra la el, fie cand te duci, fie cand te intorci de la Viena, pentru ca se afla langa autostrada Viena-Budapesta. Daca nu ai masina, atunci ia shuttle bus-ul din fata Operei. Biletul dus-intors costa 9,50 euro. Outletul seamana cu un mic orasel, cu niste casute simpatice. Tot timpul anului sunt reduceri, motiv pentru care e aproape imposibil sa nu pleci cu cateva plase cu haine, incaltari sau lucruri trebuincioase prin casa. Lista magazinelor cuprinde branduri precum Adidas, Armani, Calvin Klein, Diesel, G-Star, Gucci, Hugo Boss, Nike, Mango, Puma, Swatch. Stefanel, etc.   * Foto header : Wikimedia Commons. Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Cum vezi Italia cu 500 de euro. 16 zile la Venetia, Milano, Florenta, Roma si Napoli

$
0
0
vacanta-ieftina-italia
[image name=line]
Imi permit sa te invat in articolul de astazi cum te poti folosi de trenuri si zboruri low-cost pentru a vedea o tara intreaga. Si nu una oarecare, ci Italia.   Informatii despre traseu
  • zbor Bucuresti - Venetia
  • bilete de tren pe relatia Venetia - Milano - Bologna - Florenta - Roma - Napoli
  • zbor Napoli - Bucuresti
  • cazari la hoteluri de 3 stele in orasele mentionate
  • 2 persoane
  • un bagaj de cala de 32 kilograme (suficient pentru 2 persoane)
  • plecare : 12 martie 2014
  • intoarcere : 28 martie 2014
Cat costa transportul? (foto 1-7, vezi galeria)
  • avion Bucuresti - Venetia Treviso (Wizz Air), 12 martie 2014, 2 persoane, un bagaj mare de cala (32 kilograme) - 73 euro
  • tren Venezia - Milano, 13 martie 2014, cursa de seara (19:02), 2 persoane - 18 euro (Trenitalia)
  • tren Milano - Bologna, 17 martie 2014, 2 persoane - 18 euro
  • tren Bologna - Florenta, 19 martie 2014, 2 persoane - 18 euro
  • tren Florenta - Roma, 22 martie 2014, cursa de seara (21:36), 2 persoane - 28 euro
  • tren Roma - Napoli, 26 martie 2014, 2 persoane - 28 euro
  • avion Napoli - Bucuresti (Wizz Air), 28 martie 2014, 2 persoane, un bagaj mare de cala (32 kilograme) - 80 euro

T1

[wpsgallery] Adaugam si cazarea? (foto 8-13, vezi galeria) In luna martie, preturile la cazare sunt rezonabile in Italia. Am ales hoteluri de 3 stele de pe site-ul Booking.com.
  • La Venezia, cel mai bine ar fi sa stai in Mestre (la 10 minute cu autobuzul de Venezia), pentru ca este mai ieftin. Pretul pentru o noapte de cazare (12/13 martie) este 36 euro / camera DBL.
  • In Milano am ales hotelul Vienna. Pretul pentru 4 nopti de cazare (13/17 martie) este 225 euro / camera DBL.
  • La Bologna stam 2 nopti (17/19 martie) si platim in total 90 euro / camera DBL.
  • La Florenta am ales o cazare tip bed & breakfast. Pretul pentru 3 nopti de cazare (19/22 martie) este 132 euro / camera DBL.
  • In Roma vor fi rezervate 4 nopti (22/26 martie) la hotelul Kolping Hotel Casa Domitilla. Pret total 196 euro / camera DBL.
  • In fine, iata-ne si in Napoli. Am ales cel mai ieftin hotel, ci unul la 54 euro / camera DBL pentru doua nopti.

T2

T3 * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

KLM introduce plata zborurilor prin intermediul Facebook si Twitter

$
0
0
klm-plata-facebook
[image name=line]
Olandezii de la KLM au devenit prima companie aeriana din lume care introduce un sistem ce permite pasagerilor sa efectueze plati prin intermediul Facebook si Twitter. Acestia pot sa isi rezerve biletul, sa si-l schimbe, sa isi rezerve locul in avion sau sa opteze pentru bagaj suplimentar, platind pentru toate acestea prin retelele sociale.   Cum era inainte? Pana acum, acum, clientii care faceau solicitari de bilete prin Social Media puteau plati pentru biletele de avion selectionate doar prin telefon. Prin metoda noua introdusa de KLM, contactul cu pasagerii se face exclusiv prin canalul social media pe care l-au folosit (Facebook, Twitter).   Cum functioneaza? KLM, prin pagina sa de Facebook globala, trimite un link clientului printr-un mesaj privat pe Facebook sau Twitter. Apoi, acesta isi poate alege metoda de plata pentru a completa tranzactia. Agentul Social Media KLM responsabil primeste un mesaj prin care este informat ca plata a fost efectuata, iar clientul primeste confirmarea platii.   * Daca ti-a placut, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
Viewing all 521 articles
Browse latest View live