[image name=line]
O vacanta reusita in Europa presupune mai multe etape de planificare. Dupa ce am stabilit destinatia si ce vrem sa vedem in locul respectiv, ne punem problema cum ajungem acolo si mai ales, unde stam. Este ca un sistem de ecuatii cu mai multe necunoscute, in care trebuie sa armonizam facilitati, conditii de confort, preturi la cazare, orare de zbor, etc.
Un aspect foarte important, dar de care multi nu tin cont, este acela ca ar fi bine sa stim de acasa cu ce ne deplasam la destinatie. Odata ajunsi pe aeroportul din Praga, sa spunem, e mai greu sa iti dai seama la fata locului care e varianta optima de a te deplasa catre centru. Sa fie transportul in comun? Sau pentru o mica suma in plus exista vreo linie expres de autobuz, tren? Dar taxi?
Asa ca uite ce iti recomand:
1. Cauta pe site-ul aeroportului pe care aterizezi rubrica de transport "to/from the airport". Acolo ti se spune cu subiect si predicat cat costa transportul public spre oras, liniile expres, trenul (daca el exista), metroul, taxiul, etc. Daca informatiile nu sunt detaliate, macar vei gasi linkuri catre site-urile transportatorilor. Vezi link pentru Aeroportul din Praga (exemplul cu care lucram).
2. Cauta pe Google "Prague public transport" pentru a gasi pagina de internet a regiei de transport locale. Sa fii sigur ca ajungi pe site-ul oficial si nu pe alte site-uri turistice. De obicei, aceste site-uri au extensia locala, in cazul Cehiei .cz. Vezi link sistem public de transport in Praga (a iesit primul in cautari). Aici ne dam seama cat costa un bilet, un abonament de o zi, de o saptamana, s.a.m.d., si putem face un calcul de rentabilitate. In tarile dezvoltate exista chiar calculatoare de rute pe aceste site-uri. Trebuie sa spui numai intre care doua puncte te deplasezi, iar sistemul iti arata cu ce mijloace de transport ajungi cel mai repede.
3. Cauta pe Google "Prague Wikitravel". Ti-am mai povestit de-a lungul timpului despre Wikitravel, un fel de Wikipedia in materie de destinatii. E foarte bun si actualizat. Aici ai link catre orasul Praga, pe Wikitravel. Te duci la sectiunea transport si gasesti toate informatiile de care ai nevoie.
4. Intra pe Rome 2 Rio si afla cum ajungi intre oricare doua puncte dintr-un oras. Preturile afisate nu sunt insa foarte exacte.
Daca mai ai nelamuriri, poti face cautari specifice si pe alte site-uri, dar iti garantez ca urmand cei 3 pasi te vei lamuri. :)
* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
↧
Cum afli cat costa transportul si cu ce te deplasezi la destinatie
↧
Londra in 48 de ore. Locuri, muzee, obiective cu intrare gratuita
[image name=line]
Sa spui ca Londra e un oras scump e ca si cum ai aminti in toate discutiile cu prietenii ca cerul este albastru. E stiu, e demonstrat, e incercat de mine si de alti turisti pe propria piele. Cand o urcare in roata sau in Shard costa in jurul a 25 de lire sterline de persoana, cand pentru orice muzeu nu cine stie ce trebuie sa platesti macar 10-12 lire, instinctul balcanic de "conservare" financiara incepe sa actioneze. Normal, cauti mixul perfect "gratuitati" si obiective cu adevarat interesante.
In ultimul city break la Londra, am avut exact 48 de ore la dispozitie. Putin, dar asa s-a nimerit sa fie. Nu puteam sa spun NU acestei oportunitati. Imi doream musai sa ajung in anumite puncte, si apropo, mi-au mai ramas o groaza pentru vizita viitoare. Ca atare, intrarile in muzee, palate, galerii, puncte de observare, trebuiau bine gestionate mai ales din punct de vedere al timpului, care nu ne era bun prieten.
Asa ca planul s-a simplificat rapid. Vizitam obiective aflate in aer liber si cateva muzee gratuite care ne ies in cale. Nu ne plac, plecam de indata si cautam altceva. Plus ca pe Oxford Street sunt la magazine de haine si adidasi de ... Nu ma provocati!
Ziua 1
Escapada londoneza a inceput cu o vizita la Tate Britain, un muzeu/galerie de arta in care erau expuse numeroase lucrari de arta contemporana. Pur si simplu le ador. Intrarea este gratuita, cu exceptia unor expozitii.
A urmat o trecere rapida prin Victoria Tower Gardens, un mic parculet langa Westminster. Este acel loc unde cand e cald, tinerii ies la picnic si se pozeaza cu cladirea parlamentului in spate.
Langa parlament - Palatul Westminster - se afla si catedrala gotica Westminster Abbey (nu e gratuita intrarea) si Big Ben-ul. E practic zona 0 a Londrei, locul unde se fac poate cele mai reprezentative poze pentru capitala britanica.
Dupa ce treci Westminster Bridge, ai ajuns pe South Bank - malul sudic al Tamisei. Podul este plin cu turisti care isi fac selfie-uri cu Big Ben-ul. Multi asiatici. :P
Odata ajuns pe South Bank, ti se dezvaluie parca o alta perspectiva asupra capitalei UK. Daca in zona "oficiala" totul este riguros, istoric, asezat, in sud incepe fantezia si modernismul. Incet incet, locul cladirilor tipic englezesti este luat de cladiri office, din sticla si metal, apar food-truck-uri cu fish and chips si alte mancaruri iubite de localnici.
In drumul catre Tower of London - pentru ca pana acolo am mers pe jos - treci pe langa London Eye (roata), National Theatre, Tate Modern, Shakespeare's Globe, City Hall, etc.
Iti recomand din suflet sa te opresti intr-un alt loc "gratuit" - Tate Modern. Este practic muzeul de arta contemporana a Londrei. V-am zis ca e boala grea cu arta contemporana. La etajele 1 si 3 (vezi link aici) sunt o cafenea si un restaurant. Nu e nimic mai frumos decat sa stai cu un cappuccino in fata, la o masa lunga si inalta, exact langa geam. In fata se vad apele tulburi ale Tamisei, podul Millennium (un pod de otel) si Catedrala St. Paul. O vezi in vederile din Londra. Si atentie, intrarea la St. Paul nu e gratuita (costa 18 euro).
Nu ai cum sa nu mergi nici in Borough Market (despre care am scris aici), o veche piata de mancare.
Toata excursia asta ne-a luat o zi intreaga.
Ziua 2
Programul celei de-a doua zile in Londra a gravitat in jurul schimbarii garzii. La 11.30 trebuia sa fim in fata palatului pentru a asista la acest ceremonial de la Buckingham Palace.
Pana la 11.30 a fost timp pentru o vizita in cartierele Chelsea si Belgravia, zone unde Ferrari-urile, Mercedesurile tip "barca", Maserati, limuzinele Rolls Royce si Tesla sunt precum Ford-urile si Loganurile in Romania. Nu ai voie sa ratezi magazinul Harrods si nici Hyde Park, care este in imediata lui vecinatate.
Despre festivitatii de schimbare a garzii nu iti voi povesti prea mult pentru ca nu mi s-a parut cu mult diferita de ceea ce am vazut in Suedia, spre exemplu.
De la Buckingham poti pleca prin/pe langa St. Jame's Park catre Trafalgar Square - piata cu lei. In fiecare Decembrie, Norvegia doneaza Marii Britanii un imens pom de Craciun, in semn de recunostinta pentru eliberarea tarii de sub ocupatia nazista.
Bifezi toate magazinele de pe Oxford Street si intri in British Museum (gratuit) si poti spune ca ai bifat 3 sferturi din Londra turistica. Daca iei la bani marunti capitala britanica, pai afla ca nu-ti ajung 2 luni sa o vezi in detaliu. Dar poate ca asta e frumos. Ca de fiecare data cand ajungi acolo sa mai ai ceva de vazut.
* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
↧
↧
5 locuri din Europa unde ar trebui sa ajung in aceasta iarna
[image name=line]
Ieri am povestit cu Calin, colegul meu de munca, despre vacanta lui in Germania. De fapt el a vorbit, iar eu am ascultat. Un tur cu masina pe ruta Bucuresti - Viena - Karlovy Vary - Dresda - Bamberg - Drumul Romantic catre Frederichshafen (la granita cu Austria si Elvetia).
Si uite asa m-am pus iar pe facut planuri pentru sezonul de iarna. Daca as vedea macar doua obiective din lista pe care mi-am facut-o, m-as declara multumit.
1. Zugspitze. De la Calin m-am "contaminat". Este cel mai inalt varf al Germaniei (2962 m), situat exact la granita cu Austria, langa vestita statiune Garmisch-Partenkirchen. Sus este o platforma pe care se ajunge cu telecabina (vezi aici).
Foto via Wikimedia Commons
2. Glacier Express (Elvetia). Este poate cea mai spectaculoasa linie de tren din lume. Pleaca din Zermatt si ajunge in Davos sau St. Moritz in 7 ore. Pe traseu trece peste 291 de poduri, 91 de tuneluri si 7 vai.Foto via Wikimedia Commons
3. Tenerife. Nu am ajuns inca in aceasta insula din Atlantic si e musai sa o fac. Mai cu seama ca sunt 19-20 de grade chiar si in luna ianuarie.
4. O piata de Craciun. Pentru ca vrea doamna si nu e frumos sa o refuzi. In pole position pana acum ar fi un combo Munchen-Salzburg (intre care se merge usor cu trenul, un pic mai mult de o ora) pentru ca se leaga si de punctul 1.
5. Maroc. Pentru ca avem o prietena foarte buna din aceasta tara, care isi face rezidentiatul in Romania. Si ne tot cheama, si ne tot cheama, si ne tot cheama ... In Maroc am sta in Agadir (pe malul oceanului :P), cu excursii in Essaouira, Marrakesh, Ouarzazate, Casablanca, s.a.m.d. .
Voi, planuri, ceva?
* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!↧
Zone din Europa cu temperaturi peste 15 grade in noiembrie
[image name=line]
De la 10 grade in sus, vremea este acceptabila pentru o vacanta de toamna/iarna. Problematice sunt regiunile unde desi sunt 11-12 grade, mai bate si vantul, sporind senzatia de frig.
Peste 15 grade la amiaza deja sunt numai bune. O camasa plus un puloveras sau o hainuta subtire, si gata turistul de drum.
Parca v-am mai povestit despre o optiune excelenta pe care site-ul AccuWeather.com o ofera. Alegi un oras in care vrei sa afli cum este/a fost vremea, apoi dai click pe "month" si alegi o luna din trecut. In cazul nostru voi alege luna noiembrie a anului 2014. Sistemul imi afiseaza apoi un calendar cu temperaturile maxime si minime inregistrate in fiecare zi a lunii noiembrie de anul trecut.
In plus, in fiecare casuta sub maxime si minime, sunt figurate si valorile medii multianuale - cate grade este normal sa se inregistreze la acea data (hist. avg.). Deci iti dai seama in mare cam la ce sa te astepti cand vei merge tu in vacanta in noiembrie 2015.
Asadar, conform datelor inregistrate, in luna noiembrie, trebuie sa te astepti la:
- Nisa (Coasta de Azur) - Ziua intre 18 si 21 de grade, noaptea nu mai putin de 12-13.
- Barcelona - Cam intre 16 si 19 de grade ziua, si dimineti cu minime din doua cifre.
- Dubrovnik (Croatia) - Anul trecut au fost numai 4 zile in luna noiembrie cu temperaturi sub 15 grade (pe final de luna).
- Istanbul - In prima jumatate a lunii sunt sanse mari sa prinzi peste 15 grade, apoi vremea se mai raceste.
- Atena - Anul trecut au fost multe zile cu peste 20 de grade in noiembrie. O perioada mai racoroasa a fost intre 23 si 27 noiembrie, cand au fost intre 12 si 14 grade.
- Sevilla (sudul Spaniei) - Cel mai probabil intre 19 si 22 de grade. In zilele "racoroase" au fost 17-18 grade.
- Napoli - Peste 20 de grade, cu o maxima de 24 in ultima zi a lunii noiembrie.
↧
Annual Flights Study 2015. Cand rezervi si cand zbori cel mai ieftin
[image name=line]
Danezii de la Momondo au intocmit Annual Flights Study 2015, un mic ghid pentru noi cei care cautam bilete ieftine de avion. Bazat pe 12,6 miliarde de tarife și informații detaliate despre 100 dintre cele mai populare rute de pe Momondo, studiul prezinta economisirile medii pe care le poti obtine.
Concluziile studiului:
- Cele mai ieftine bilete se rezerva cu aproximativ 53 de zile inainte de plecare.
- Cele mai scumpe bilete sunt, evident, in ziua plecarii.
- Cel mai ieftin se zboara marti. Cel mai mult platesti sambata.
- Cursele de seara sunt cele mai ieftine, iar cele de dupa-amiaza cele mai scumpe.
↧
↧
Am fugit (de frig) in vacanta de Revelion. Prima oprire, Milano
Nu credeam ca mai vine odata vacanta de Revelion dupa cat m-am spetit cu munca in ultima perioada. Acum stii cum e, trebuie sa ma victimizez un pic, ca sa se justifice plecarea. Asadar si prin urmare, am decolat cateva zile pe Coasta de Azur, via Milano. Nu mai mersesem de ceva vreme in orasul din nordul Italiei, care nu e nici pe departe vreo mare frumusete, dar ma atrage, din cand in cand. Nu ma pune sa iti spun de ce, pentru ca nici pentru mine nu se tese o explicatie foarte coerenta. Imi plac oamenii aranjati, imi mai cumpar cate ceva dintr-un magazin, 3 cafele si inca una, pana imi creste tensiunea de parca as juca o finala de campionat mondial si … valea! Cam asa a fost si acum. Zbor dimineata devreme de pe Otopeni, lasat bagaje in Gara Centrala, fuga la Dom, plimbare pana la Castelul Sforzesco, cateva espresso – cu limita de data aceasta – o masa copioasa la Il Mercato del Duomo, despre care o sa va povestesc intr-un articol separat, Galeriile Vittorio Emanuele si o portie sanatoasa de frig si ceata. De la Milano la Nisa am mers cu trenul, aproape 5 ore. […]
↧
Musai de incercat. Apusul, vazut la o cafea, de pe Plaja Lido din Nisa
Prima zi pe Coasta de Azur am dedicat-o deplasarilor “prin vecini”. Din baza de la Nisa am luat trenul spre Cannes, cu o scurta oprire in Juan les Pins. La Cannes toate sunt la locul lor. Palatul unde se desfasoara festivalul de film, covorul rosu pe care se pozeaza tot turistul, “croazeta” pe care stau Ferrari-urile bara la bara in sezonul estival, mai o doamna tapetata cu straie de firma din cap pana in picioare care isi plimba catelul de poseta intre doua magazine si o terasa, cativa chinezi cu bete de selfie aidoma unor reteveie de dat nucile jos din copac toamna, noi, romani, cu gurile cascate de uimire si forfota pe strada comerciala. Pesemne ca se fac reglajele fine inainte de Revelion. Si sa nu uit, se vorbeste si rusa in Cannes. Dupa ce norii ne-au haituit cat e ziua de lunga, dupa-amiaza am revenit “acasa”. Si una dintre placerile mele (ne)vinovate cand merg la Nisa este sa ma agat de o sticluta cu ceva si sa ma asez pe plaja pietroasa de pe Promenade des Anglais sa vad apusul. Acum am ajuns pe Plaja Lido, exact in fata fata Palais Méditerranée, la o aruncatura de bat de […]
↧
Cum am organizat vacanta de Revelion la Nisa. Costuri, trasee si povesti
All good things come to an end. Stii ca e si o melodie cu acest nume, cantata de Nelly Furtado. Au fost 7 zile mari si la propriu si la figurat. O saptamana dupa care cunoscutii imi spun ca nu m-au mai vazut niciodata atat de odihnit si cu chef de munca. Ma astept sa aflu in zilele urmatoare la ce se refera. Pe 8 decembrie am luat hotararea de a pleca din tara de Revelion. Si cum dividende nu aveam de incasat la final de an, si nici banci nu obisnuiesc sa sparg, trebuia sa ne incadram intr-un anumit buget. Zis si facut. Zbor la Milano, destinatie spre care biletele erau accesibile chiar si luate “din scurt”, apoi tren de la Milano la Nisa si un apartament superb de pe AirBnb chiar in buricul targului. Asa ca iata-ne in dimineata zilei de 28 decembrie in avionul cu destinatia Milano. Se intampla exact inainte ca vremea sa se raceasca in Romania. Dupa fix 2 ore de zbor linistit, aterizam in Lombardia. Frig, aer cetos si vreo – 2 grade la sol. intre noi fie vorba, ceata e o constanta in nordul Italiei in lunile de iarna. Transferul catre Gara Centrala […]
↧
4 zile de snowboard in Saafelden Leogang, cea mai mare zona de ski a Austriei
E 6 dimineata si de afara se aud deja ratracurile care au inceput sa pregateasca partiile pentru o noua zi de ski. Sunt in Saafelden Leogang, practic in cea mai mare zona de ski a Austriei – The Saalbach Hinterglemm Leogang Ski Circus. Spun “ski”, la modul generic, ca doar nu mi-or interzice accesul cu placa pe cei 270 de kilometri de partii din regiune. Glumesc, desigur. De fapt, daca stau sa ma gandesc mai bine, pentru omul Jurca sunt doar vreo 250 de kilometri – 140 pe partii pentru incepatori si 110 de avansati. Ultimii 20 de kilometri sunt trasee “negre” pentru riderii super-profi. Iar daca doamna nu imi punea in vedere la Bucuresti ca daca vin “busit” de la placa, jar mananc, le incercam si pe acelea. Doar n-o fi dracul chiar atat de negru. In fine. Atmosfera aici e relaxata, de vacanta. Cum altfel? Sunt cazat la Salzburger Hof, un hotel de 4 stele, la 30 de secunde de telecabina (Asitz Cable Car). Genul acela de hotel din care nu-ti mai vine sa mai iesi la cate ai de facut: SPA, sauna, piscina exterioara cu apa la 30 de grade, sala de forta. O sa fug acum la micul dejun ca sa […]
↧
↧
Coasta de Azur. Impresii din Eze Village, un orasel la 16 minute de Nisa
Cand spun lux pe Coasta de Azur, ma gandesc automat la Monte Carlo. Daca vreau oras in adevaratul sens al cuvantului, merg la Nisa. Iar pentru istorie, “vechi” si farmecul timpurilor de altadata e musai sa ajungi in Eze Village. In vacanta de Revelion, pe 31 decembrie, am facut un tur de o zi care a cuprins 3 orasele: Villefranche-sur-Mer, Beaulieu-sur-Mer si Eze. Se ajunge usor in ele, mai cu seama ca trenul de Monte Carlo opreste in fiecare. Practic te urci in tren, mergi 5-6 minute, cobori si vizitezi. Iar te urci, opresti in alt orasel si mai tragi in piept niste aer curat de Mediterana. Eze Village se concentreaza in jurul ruinelor unui castel construit in secolul al XII-lea, care sta marturie secolelor de ocupatie straina. Din acest loc aflat la vreo 427 de metri deasupra marii se considera in mod traditional ca incepe teritoriul monegasc (Principatul Monaco). Oameni buni, locul este senzational. Parca esti intr-un labirint, cu stradute inguste – brodate in urcus – si constructii din piatra, capitonate cu plante agatatoare. Urci, admiri, te minunezi, iar la un moment dat se vede marea si superbul Saint-Jean-Cap-Ferrat. Dupa mine, cel mai frumos moment al zilei in care te poti […]
↧
Impresii si ponturi dupa vacanta la ski in Austria
Odata intors din minivacanta de snowboard in Austria, recunosc ca am avut cateva zile de buimaceala. Sau hai sa ii spunem dezorientare. Stii sentimentul acela ca nu iti gasesti locul. Ca de unde “zburai” pe partie la 2.000 de metri altitudine, cu un perete stancos care parca sta sa se pravaleasca pe tine de 3.000 de metri, si, mai important, cu soare si 1-2 grade afara, revii la -12 grade si la “automatismele” impuse de traiul intr-un oras aglomerat. Ca sa stabilim din capul locului detaliile tehnice, regiunea in care mi-am testat maestria in materie de snowboard se numeste Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Este cel mai mare domeniu skiabil din Austria, cu nu mai putin de 270 de kilometri de partii. Imagineaza-ti ca ar exista o partie lunga, lunga, de la Bucuresti la Sibiu (274 kilometri conform Via Michelin). Oraselul in care am avut baza se numeste Leogang, la 10 minute de mers cu masina de mai marele Saalfelden. Practic din Bucuresti am zburat la Munchen, in Bavaria, apoi un shuttle bus m-a dus spre Leogang, via Salzburg. Pana in orasul lui Mozart se merge pe autostrada, apoi pe un drum national care taie Germania la un colt si reintra in Austria. Apoi, […]
↧
Buget de calatorie. Cat te costa o vacanta la ski in Austria
“Halatul, halatul, cat e halatul?”. Multi dintre voi mi-au cerut sa fac un articol cu preturile din Austria, pentru a-si face o estimare de buget pentru o vacanta la ski. Pot sa spun nu? Dupa cateva zile petrecute in Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, cel mai mare domeniu skiabil din Austria, marturisesc cu mana pe inima ca la fata locului sunt preturi de bun simt, mai ales la capitolul mancare si bautura. Dar hai sa le luam pe rand. Transport In Austria poti ajune cu masina proprie sau cu avionul. Pe sosea sunt in jur de 1.500 de kilometri, indiferent pe unde o iei (prin Viena sau prin Serbia, Croatia, Slovenia, Austria). Daca socotesti la un consum mediu de 7%, ajungi la 105 litri *2= 210 litri, dus-intors. Si cum pretul la motorina era si sub 1 euro (0,97-0,99 euro/litru), inseamna ca numai motorina te duce la 210 euro. Mai pui vigniete, deci un total de vreo 250 euro, plus sau minus, in functie de puterea masinii si de combustibil. La destinatie, parcarile sunt gratuite. Daca sunteti 4 persoane, costul e unul foarte bun. Cu avionul ai doua variante de zbor. Cursa directa spre Munchen (TAROM sau Lufthansa), sau zbor la Salzburg, cu escala in Viena sau […]
↧
TAP Portugal pleaca din Romania. Cum iti poti lua banii inapoi pe bilete
Dupa cum bine stiti, compania TAP Portugal a decis suspendarea operarii directe pe relatia Bucuresti – Lisabona, incepand cu data de 28 martie 2016, pentru o perioada de timp nedefinita inca. Si cum printre voi probabil sunt persoane care au bilete cumparate deja, si nu vor mai putea zbura pe aceasta relatie, m-am gandit sa va dau o mana de ajutor. Am vorbit astazi cu reprezentantii TAP Portugal in Romania pentru a afla cum se poate proceda in acest caz. Si sunt 3 posibilitati: Emiterea unui document pentru transport ulterior sau excedent de bagaj, insumand contravaloarea biletului initial. Acest document poate fi folosit pentru serviciile mentionate in interval de un an de la data emiterii. Rerutarea pe zboruri alternative, operate de TAP sau partenerii Star Alliance (Lufthansa, Austrian Airlines, Scandinavian Airlines si Brussels Airlines), pana la destinatia finala. Sa zicem ca ai bilet Bucuresti – Lisabona cu TAP. Poti fi rerutat, cu Austrian Airlines, prin Viena. Nu conteaza cat costa “noul” bilet. Vei fi transportat la destinatie in aceleasi conditii (si cu acelasi bagaj). Pot fi situatii cu bilete emise separat – adica Cluj – Bucuresti – Cluj cu TAROM si Bucuresti – Lisabona – Bucuresti cu TAP Portugal. Daca au fost emise […]
↧
↧
5 locuri pe care trebuie musai sa le vad intr-un oras
Nu cred ca e cazul sa mai fac inca o data apologia internetului. Cat de usor e sa cauti pe net ce te intereseaza si sa iti organizezi un fir logic al excursiei. Lucruri care erau greu, daca nu imposibil de facut, acum mai bine de 15-20 de ani. La o simpla cautare pe Google gen “Top 10 Roma”, iti apar frumos ilustrate, in zona de sus a paginii, cele mai importante obiective turistice dintr-un oras. Click pe fiecare si afli detalii. La fel, daca dai o cautare pe Tripadvisor dupa “Top 10 Things to do in Rome”, iti apare un pomelnic cu peste 1000 de locuri si activitati pe care le poti incerca in capitala Italiei. Totusi eu am alte “pasarele”. Locuri aflate la inaltime Oriunde as merge trebuie sa ma vad cocotat undeva la inaltime. Fie turn al televiziunii, un deal mai rasarit, un zgarie-nor, o turla de catedrala, este locul de unde orasul se vede altfel si fac si o suta si una de poze. Apa, plaja, canale, vaporase Orasele care au macar un fir de apa, daca nu o plaja intreaga, au un farmec aparte. In strainatate, aproape oriunde, un rau gen Dambovita este amenajat si […]
↧
8 orase de vizitat pe Coasta de Azur. O scurta descriere a fiecaruia
Ma gandeam zilele trecute ca unul dintre lucrurile care fac din Coasta de Azur un loc de nota 10, este faptul ca riviera franceza e o destinatie pentru toate lunile anului. Si pentru toate buzunarele. Daca ai un buget limitat mergi in lunile de iarna. Sunt de la 13-14 grade in sus, cazari accesibile si putini turisti. Asta e, nu faci baie. Inspre vara vin oamenii mai cu dare de mana. Cei care sunt dispusi sa plateasca o suma cu 3 trei cifre pentru o noapte de cazare, sa dea 20-25 de euro pentru accesul la plaja, s.a.m.d. Si m-am gandit ca ar fi util sa fac un mic ghid al oraselor/statiunilor de pe coasta, pentru a sti cam la ce sa te astepti daca ajungi in ele. Le voi lua de la stanga la dreapta, cum apar ele pe harta, sau, cu alte cuvinte, de la Cannes la Menton, cu trecere prin Nisa si Monte Carlo. Cannes E orasul festivalului. Daca ma intrebi unde as vrea sa stau la plaja pe Coasta de Azur, atunci raspunsul ar fi cu siguranta Cannes. Plaja de-a lungul “croazetei” este excelenta – nisip fin si destul de larguta pentru o plaja din aceasta zona a Europei. Mai punem o artera […]
↧
Am plecat o saptamana in turul Andaluziei. Prima oprire, Malaga
Exceptand Tara Bascilor si zona de la granita cu Portugalia, unde nu am fost pana acum, pot spune ca sunt familiarizat cu regiunile Spaniei. Iar sudul, Andaluzia, este de departe preferatul meu. Clima, istorie, oameni, bucatarie. 4 din 4, bifate cu nota maxima. Timp de o saptamana imi duc doamna intr-un mic tur al Andaluziei. Avem doua “baze” stabilite – in Malaga si in Sevilla. Planul spune ca din Malaga vom face excursii de o zi in Granada si pe coasta (Marbella, Benalmádena, Fuengirola). Sa vedem si in ce masura ne va permite timpul. Apoi vom merge in Sevilla si, tot asa, cate o zi, in Cordoba si Cadiz plus Jerez. Ca modalitate de transport am ales o combinatie de tren cu autocar. Initial, ma gandeam sa inchiriez masina, dar preturile mari la parcare (cam 18 euro / 24 de ore) mi-au sugerat ca nu prea renteaza. In plus, trenurile si autocarele sunt dese si circula bine. Prima zi este dedicata 100% orasului Malaga. De pe balconul hotelului, situat pe stradutele centrului istoric, se vede turla bisericii Sagrado Corazon. La inca doua minut de mers pe jos e locul de unde ne “energizam” cu un cappuccino de zile mari. El Último Mono e o cafenea […]
↧
Andaluzia, ziua 2. Ne-am bronzat la Marbella, la 25 de grade
Marbella e statiunea aia de care tot auzi la stirile din sport, cand Steaua, sau alta echipa romaneasca, face cantonamentul de iarna. Pana acum as fi zis ca e cea mai fita statiune de pe Costa del Sol, dar am auzit ca e una si mai si – Puerto Banus – la vreo 4 kilometri de Marbella. Nu am vazut, nu stiu ce sa spun. Din Malaga in Marbella se ajunge usor cu autobuzul. Exista linii directe, care te duc din punctul A in punctul B in 45-50 de minute si curse care opresc in Torremolinos, Benalmadena sau Fuengirola (in jur de 1 ora si 25 de minute). La dus, nestiind acest lucru, am “nimerit” in cursa cu “obstacole”. Dar n-a fost rau. Pot spune ca am imbinat utilul cu placutul. Statiuniile enumerate mai sus nu sunt simplute, nu m-as vedea in concediul de vara in ele. Despre Marbella nu stiu ce sa spun, de teama sa nu gresesc. Pe deoparte imi place atmosfera relaxata si multitudinea de terase de pe plaja, pe de alta parte plaja dezamageste un pic. Nisipul e bun, in apa nu (prea) sunt pietre, dar ceva ma retine. Stand de vorba cu un chelner roman, am aflat […]
↧
↧
8 intrebari si raspunsuri pentru cei care merg prima data la ski in Austria
Cat costa un ski pass, imi iau echipamentul propriu sau inchiriez la fata locului, ma cazez la hotel, pensiune sau apartament? Sunt intrebari pe care le-am mai primit in particular de la cei care doresc sa mearga la ski in Austria si nu stiu de unde sa “apuce” problema. Asa ca am adunat la un loc (sper ca) toate nelamuririle si incerc sa le dau raspuns in cele ce urmeaza. Voi particulariza pe cel mai mare domeniu skiabil din Austria – Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn – cu mentiunea ca ceea ce vei citi mai jos este, cu foarte mici diferente, valabil in toata Austria. Cum ajung acolo, cu masina sau cu avionul? Cum nu sunt un mare fan al mersului cu masina, avionul este cea mai buna optiune. Se poate zbura pe aeroporturile Munchen, Salzburg sau Innsbruck, de unde faci transferul cu masina inchiriata, shuttle privat sau combinatie de trenuri si autobuze. Cu masina esti mai flexibil, dar si mai incet. Daca sunteti un grup mai mare (4 persoane sa zicem) si aveti suficienta vacanta, atunci masina e o optiune buna. Fa un calcul – perioada, raportat la pret. De mentionat faptul ca unele companii aeriene transporta echipamentul de ski gratuit. Intereseaza-te! Echipamentul meu sau […]
↧
Impresii din Cadiz, Spania. Plaje superbe, cu nisip fin, la Atlantic
Acum, ca saptamana andaluza s-a terminat, trebuie sa incep sa povestesc ce am vazut, ce am facut si mai ales cat de bine m-am simtit in sudul Spaniei. M-as aventura sa spun ca Andaluzia e in top 3 travel-friendly destinatii europene. Ce te intereseaza intr-o vacanta? Pai vreme frumoasa pe tot parcursul anului, mancare de vis, bere ieftina, istorie, localnici prietenosi si plaje. Toate le bifezi – si cu punctaj ridicat – in sudul Spaniei. O sa incep miniserialul andaluz cu sfarsitul calatoriei mele – cu orasul Cádiz. Bine, e mult spus oras. Cádiz-ul, daca te uiti pe harta, este o limba de pamant care intinde in ocean. Zona turistica este numai “varful” acestei peninsule, cetatea in sine. De jur imprejurul acestei asezari, construite de navigatorii fenicieni acum 3.000 de ani, se vad si astazi niste ziduri fortificate. La Cadiz se poate ajunge cu trenul, autocarul sau cu avionul pe aeroportul Jerez de la Frontera, apoi tren (inca 40-45 de minute). Din Sevilla, trenul face cam o ora si 3 sferturi, iar pretul unui bilet este de 16 euro. Autocarele sosesc in fata garii din Cadiz. De la gara (in coltul din dreapta sus) incepe plimbarea noastra. Pe jos, pentru ca oraselul […]
↧
Top 5 Malaga. Cele mai interesante locuri de vazut in Malaga
Pentru majoritatea vacantelor in Andaluzia (sudul Spaniei), Malaga este “poarta de intrare”, pentru ca in acest oras cu aer boem aterizeaza cursele low-cost, singurele directe din Romania. Malaga a dat lumii (cel putin) doi artisti de talie mondiala – Pablo Picasso si Antonio Banderas. Domnisoarele vor spune ca cel putin 3, cu tot cu cantaretul Pablo Alboran. Nu stiu cum reuseste un oras relativ mic sa iti transmita o energie atat de pozitiva intr-un timp scurt. Stiu, vei spune ca ori e pozitiva, ori e negativa, ca nu exista grad de comparatie. Dar ai prins ideea. Malaga e si oras, dar si statiune. Te transpui in atmosfera secolului al XI-lea daca urci la Alcazaba, dar cobori rapid in cafenelele si restaurantele din 2016. In concluzie, este orasul in care trebuie sa fii. Incercam un Top 5 locuri de vazut/vizitat in Malaga? Incercam. Nu ne costa nimic. Dar nu promit sa cuprind absolut tot, pentru ca sunt destule locuri atractive in aceasta asezare. Castelul Gibralfaro si Alcazaba Hai sa incepem cu dealul Castelului Gibralfaro, cu un complex gen 3 in 1 format din Alcazaba, Teatrul Roman si Castelul Gibralfaro. Traseul incepe la capatul centrului istoric, unde se afla intrarea in Teatrul Roman si Alcazaba – care […]
↧